Träningspass

Träning

Judo tränas hos oss individuellt i grupp. Det är du som väljer hur hårt du vill ta i och hur trött du vill bli, men tränar gör du tillsammans med andra i din träningsgrupp. För att det ska fungera på bästa sätt finns ett antal regler som vi väljer att följa i samband med träning hos oss. Mer om det finner du under Utrustning/regler.

Efter träningen finns möjligheten att basta eller sätta sig i klubbrummet och ta det lite lugnt.

Tävling

Tävling i judo går ut på att kasta eller hålla fast sin motståndare. En judomatch varar vanligen mellan två och fem minuter och inleds med att de två deltagarna hälsar på varandra när domaren säger “hajime”. Man kan få olika poäng beroende på hur bra man kastar eller hur länge man håller fast någon.

 • yuko ger fem poäng
 • waza ari ger sju poäng (två waza ari ger ippon)
 • ippon ger tio poäng och vinst.

Vi övar på tävling i mattkamp form som kallas ne-waza randori, och stående som kallas tachi-waza randori. Vi försöker också informera om och åka på så många tävlingar vi har möjlighet till. Där är den egna insatsen viktig. När du ska tävla måste du skaffa ett judopass. Det gör du genom att kontakta din tränare. Du behöver två passfoton, passet kostar 100:- och utfärdas av huvudtränaren.

Judo barn

Minijudo (4-6 år)

Minijudon är för barn mellan 4 och 6 år. Träningen består av kast och fasthållningar som är anpassade för barn i denna ålder.Dessutom ingår i träningen uppvärmning, teknikövningar som exempelvis kullerbyttor och olika lekar. Det är bra om föräldrar deltar i träningen och hjälper tränarna att kontrollera att barnen gör övningarna på rätt sätt och att para ihop barnen när det är dags för övningar i parform. Någon dräkt behövs inte på denna träning utan det går bra med långärmad tröja och långbyxor (typ mjukisbyxor).

Barn- och ungdomsträning (7-14 år)

Barnträningen är mer lik vuxenträning, även om träningen i högre grad är inriktad på lek. Nu börjar man träna teknikerna som de är tänkta att genomföras. Precis som i övriga träningspass är styrka, balans och kondition viktiga inslag. Efter en gemensam termin för nybörjare har du möjlighet att välja olika pass beroende på om är intresserad av teknik eller matchliknande träning.

Teknikjudo

Detta pass är till för dig som tycker att det är roligast att lära sig nya tekniker och träna för nya bältesgrader (men även lite judomatcher och lekar ingår givetvis).

Ipponjudo

Detta pass är till för dig som så småningom vill testa att tävla samt gillar att köra tuffare tekniker och att träna matchsituationer.

Judo vuxna (14+)

Vuxenträning är till för dig som vill träna motion, teknik, balans och smidighet, dvs. hålla dig i form genom en allsidig och rolig träningsform men även för dig som vill träna lite tuffare för att tävla.

Nybörjare

Detta pass är för dig som vill börja träna judo. Vi tränar kondition, smidighet och balans samt grundläggande judotekniker som ingår till gul markering, dvs. ett antal kast och några fasthållningar och mycket fallteknik. Du behöver inte införskaffa en dräkt direkt vid terminstart, utan du kan börja med att träna i långärmad tröja samt långbyxor (typ mjukisbyxor) tills du bestämt och du vill fortsätta terminen ut.

Teknik + Motion

Detta pass är till för dig som inte är nybörjare och som framför allt vill fokusera på olika teknikövningar. Vi kommer dock även att köra en del motionspass och matchliknande situationer. Passet är ett bra komplement till tävlingsträning.

 

Randori + Teknik

Detta pass är till för dig som inte är nybörjare och som vill kunna prestera bättre i matchsituationer vare sig det är på klubbträningar eller tävlingar. Du bör gilla att köra både knästående (Ne wasa) och stående matcher samt gilla att träna lite tuffare tekniker.

 

Graderingsträning

Detta pass är till för dig som inte är nybörjare och som känner att det är dags att ta nästa grad och vill finslipa teknikerna inför graderingen. Efter en gemensam uppvärmning tränar var och en på sina egna tekniker under handledning. Träningen är ett komplement till ordinarie träning.

Kata

Detta pass är till för dig som vill träna till högre bälten. I en kata följer man bestämda rörelse- och kastmönster.

Mjuk-Randori

Detta pass är till för dig som vill fightas lugnt och fokusera på snygga tekniket snarare än poänggivande tävlingstekniker. Samverkan, diskussioner och ett öppet förhållningssätt är utmärkande för det här passet där vi tränar judo i rörelse med sekvenser och inslag av kata. Passet kommer inledningsvis köras under jan-feb med eventuell förlängning.

Lördagsträning

Lördagar nybörjare

Nybörjarträning där vi tränar tekniker för gradering upp till och med helgult bälte. Såväl vuxna som barn från 7 år är välkomna, träningen sker på barnens villkor.

Lördagar fortsättning

Teknikträning, ibland kryddad med avancerad fallteknik. Matchträning brukar begränsas till knästående matcher. Förkunskapskrav helgult bälte eller högre. Såväl vuxna som barn från 7 år är välkomna, träningen sker på barnens villkor.

Jiujitsu vuxna

Fortsättningspass jiujitsu

Fortsättningskurs i jiujitsu. Vi fördjupar oss i principerna bakom vår jiujitsu (och judo) med varierad, lekfull träning, ibland med judometodik.

Nybörjarpass jiujitsu

Jiujitsuträning för nybörjare och ”gamlingar” med tonvikt på teknikträning/bältesträning.

15 reaktioner på ”Träningspass”

 1. Hej,
  Till skolstarten kommer en utbytesstudent från Italien till vår familj. Han fyller 17 år i augusti och har hållit på med judo sedan han var fyra år. Nu tränar han 1,5 timmar varje dag och har tävlat internationellt. Närmast säger han att hans mål är att ta svart bälte. Jag undersöker nu om han kan vara med i Linköpings förening? Och i så fall, vilka pass rekommenderar ni?
  Med vänlig hälsning
  Elisabet Wellander

  1. Hej Elisabet!

   Jättekul att höra! Självklart är han välkommen att träna i Linköping Judoklubb.
   Vi har träningar 6 dagar i veckan varav träningar på måndagar och onsdagar är
   avsedda för mer avancerad träning där många av de som deltar har brunt eller svart bälte.

   Exakta tider för träningarna ser du på vår hemsida under Träningsschema:

   Varmt välkommen!

   /Mats

 2. Hej! Min dotterdotter 6 1/2 år bor nära Linköping och skulle vilja
  prova knatte-judo eller annan lämplig barnsaktivitet. Vilka möjligheter finns hos er? Tid ? Kostnad?
  Med vänlig hälsning,

  Inga-Carin Landerö

  1. Se vårt träningsschema som finns på hemsidan för vilka tider som gäller för barngrupperna. Minijudogruppen är för 4-6 åringar och barngruppen från 7 år och uppåt.

   Kostnaden hittar du under sidan Avgifter under Om Linköping Judo.

   /Mats

 3. Hejsan,

  Jag är vuxen (50 +) och ville kolla med er om jag kan börja träna Judo som nybörjare och i så fall vilka dagar (tider) som skulle passa en vuxen nybörjare för att träna på Judo klubben ?

  mvh

  1. Hej!

   Ursäkta sent svar!
   Du kan hitta vårt träningschema under rubriken Träningsschema i menyn ovan.
   För nybörjare vuxen är det tisdagar och torsdagar kl 19:00-20:30 eller lördagar kl 10-11.
   Det är bara komma ner och anmäla dig till tränaren så får du hjälp.

   Välkommen!

  2. Torsdagar 19-2030 är bäst det är ett renodlat nybörjar pass denna termin då vi har många vuxna nybörjare.

 4. Hej.

  Min snart 4-åring utreds inom autismspektrat. Jag funderar på om minijudo kan vara något för henne, men undrar då om era tränare har någon erfarenhet av att bemöta barn med neuropsykiatriska svårigheter?

  Mvh,
  Pernilla

 5. Hej!

  Du kan ta kontakt med en av de ansvariga tränarna ex Leif Hansson, 0709-136769 och få svar på dina frågor.

  Med vänlig hälsning

 6. Hej!
  Förekommer det någon kurs i judo4balance riktat mot äldre i Linköping? Kan man ta del av programmet mot kostnad på distans?
  Varm hälsning!

  1. Hej!
   Jag skickar din fråga vidare till styrelsen för beslut om vi kommer erbjuda detta. Nu är det semester så det kan tyvärr ta några veckor innan du kan få svar.

  1. Hej!

   Självklart är han välkommen!

   Kolla schemat vilket pass han bör gå samt läs gärna sidan med svar på vanliga frågor.

 7. Hej!
  Min son är snart 4 år i mars men han vill prova judo. Är han välkommen i MiniJudo? När börjar det i VT 2024?

  1. Ni är hjärtligt välkomna!
   Ser mer information på hemsidan med träningsschema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.